Kuinka liittyä mukaan FIMK-perustulo -ohjelmaan?

Johdanto

FIMK-logoFIMK on suomalainen kryptovaluutta – vastaava kuin Bitcoin ja muut kryptovaluutat. Mielenkiintoisimpana elementtinä muihin vaihtoehtoisiin valuuttoihin verrattuna fimkin kehittänyt ja sitä ylläpitävä Krypto Fin ry tarjoaa jokaiselle Suomen kansalaiselle FIMK-perustuloa.

Mukaan pääseminen ei maksa yhtään mitään, eikä perustulon saamiseksi tarvitse myöskään olla yhdistyksen jäsen.

Perustulon määrä on 1.12.2014 lähtien 1000 FIMK kuukaudessa, mikä tämän hetkisellä kurssilla on n. 50 senttiä. Fimkin arvo määrittyy vapaasti kryptovaluuttamarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tällä hetkellä fimkin muuttaminen euroiksi on melko hankalaa, mutta Krypto Fin ry:n roadmapin mukaan sitä helpottamaan on tulossa työkaluja, jonka lisäksi työn alla on markkinapaikka fimkien käyttämiseksi vastineena palveluista ja tuotteista.

Perustulokokeiluun liittyminen

Perustulon saamiseksi tarvitset

 • Suomalaisen henkilötunnuksen
 • Suomalaiset nettipankkitunnukset tai mobiilivarmenteen
 • FIMK-tilitunnisteen
 • FIMK-tilin valtuutuksen

Fimkrypto käyttää sähköisen tunnistuksen kumppanina palvelua onnistuu.fi, ja tarkoitus on varmistaa, että sama henkilö ei rekisteröi itseään perustulojärjestelmään monta kertaa. Henkilötunnuksen ja tunnistautumistietojen antaminen nettipalvelussa on aina epäilyttävää, ja epäilyjen hälventämiseksi Fimkrypton tekijät ja yhdistyksen toiminta ovat avoimesti esillä. Tiedot voi varmistaa yhdistysrekisteristä.

Tarkoituksena on ollut toimia mahdollisimman luotettavalla tavalla. Kaikki valuuttaan ja oheispalveluihin liittyvä koodi on myös avointa ja tarkasteltavissa.

Tunnen henkilökohtaisesti Fimkin luojan ja yhdistyksen puheenjohtajan Svante Lehtisen (haastattelu aiheen tiimoilta), ja minua kiinnostaa tukea suomalaista osaamista ja uusia ideoita, minkä vuoksi liityin mukaan.

Perustulo-ohjelmaan pääseminen ei ole erityisen suoraviivaista erilaisten turvamekanismien vuoksi, jonka lisäksi uusi asia voi tuntua vieraalta ja käynkin ne tässä kuvien kanssa läpi, kun omakin liittymiseni on vielä tuoreessa muistissa.

Prosessi voi vaikuttaa näin ohjeena luettuna ja ensimmäisellä kerralla vaikealta, mutta kun tämän tekee kerran niin voi huomata, että kyseessä onkin varsin yksinkertainen ja helppo asia.

Kävin prosessin läpi Macilla, ja parhaiten kokeilemistani selaimista toimi tässä tapauksessa Chrome, joten suosittelen sitä tähän tarkoitukseen OS X -ympäristössä.

Tähän blogipostaukseen kannattaa suhtautua dokumentoituna tutkimusmatkana mieluummin kuin ohjekirjana!

1. FIMK-tilitunnisteen perustaminen

Fimk.fi etusivu
Fimk.fi etusivu – klikkaa “Perusta FIMK-tili”

Fimk.fi sivulta klikataan kohtaa “Perusta FIMK-tili”. Linkin takaa avautuu selaimessa toimiva sähköinen lompakko- ja nettipankkisovellus. Kyseessä on Fimkrypton kehittämä MoFo Wallet.

MoFo Walletin voi myös sen sivuilta tallentaa itselleen Windows, OS X tai Linux-sovelluksena. Kuten muukin Fimkrypton kehittämä koodi, on myös lompakon koodi avoimesti saatavilla ja tarkasteltavana.

Sovellus alustaa itseään hetken ja synkroinoituu FIMK- ja NXT-kryptovaluuttajärjestelmiin. Tämän voi myös antaa tehtäväksi taustalla. Joka tapauksessa seuraavassa näkymässä klikataan “Create account”.

MoFo Wallet alkunäkymä
MoFo Wallet alkunäkymä – Valitse “Create account”

Koska olemme luomassa ensimmäistä tiliämme, valitaan avautuvasta popupista “New FIM Account”.

MoFo Wallet - New FIM Account
Klikkaa “New FIM Account”

Seuraavaksi avautuva näkymä on hyvin tärkeä, koska sinulle tarjotaan nyt FIMK-tilinumeroa ja siihen liittyvää turvalausetta. Tilitunnisteen ohella siihen liittyvä turvalause on nyt erityisen huolellisesti kirjoitettava muistiin ja pantava hyvään talteen. Tunnisteen ja turvalauseen yhdistelmää kysytään, kun haluat kirjautua sisään tilillesi MoFo Wallet sovelluksessa.

Koska kyseessä on käytännössä pankkitunniste on sen kanssa toimittava samoin kuin muidenkin pankkitunnisteiden kanssa. Hyvä tapa piilottaa valuuttatunnisteet on jemmata ne hyvin salattuun kansioon, zip-pakettiin, levykuvaan tai USB-tikulle, jonka salasanan tiedät vain sinä tai muut asianosaiset. Lisäksi useat eri laitteissa toimivat salasanahallintasovellukset tarjoavat mahdollisuutta tallentaa salattua tietoa tekstinä kirjautumistietojen lisäksi.

Tästä toimintatavasta on hyvä tehdä itselleen rutiini. Fimk-tilitiedot ja sanakirjan sanoihin perustuva turvalause ovat kirjoitettavissa helposti paperillekin, jos se on sinusta turvallinen tapa.

FIMK-tilitunniste ja turvalause
FIMK-tilitunniste ja turvalause – Kirjoita molemmat talteen nyt!

Tuon näkymän turvalause ei liity tiliini, vaan tuohon näkymään on menty tätä ruutukaappausta varten. MoFo Walletilla voi variaatioita luoda käytännössä loputtomasti.

Huomaa, että tässä näkymässä et voi kopioida tekstiä muuten kuin kirjoittamalla sen käsin muualle. Kun klikkaat “Next” on sinun kirjoitettava juuri saamasi turvalause tekstikenttään.

Turvalauseen varmistusnäkymä
Kirjoita tai liitä kenttään juuri saamasi turvalause

Tähän kenttää voit myös liittää tekstiä. Turvalausetta ei tarvitse kirjoittaa tähän käsin. Kun tekstikentässä on juuri saamasi lause niin voit klikata Next-nappia.

Voit nyt nimetä tilisi. Nimeä voi myös muuttaa jälkeenpäin, jos nyt ei vielä tule mieleen maailmankaikkeuden parasta tilitunnisteen kutsumanimeä. Tämä on vain paikallinen kutsumanimi tilillesi. Taustalla FIMK-kryptovaluuttajärjestelmä toimii FIM-alkuisen tilitunnisteesi mukaan. Sinun on mahdollista perustaa useita eri tilejä eri käyttötarkoitusta varten ja nimetä ne soveltuvasti esimerkiksi aiheittain.

FIMK-tilin nimeäminen
FIMK-tilin nimeäminen – Anna nimi ja valitse “Next”

Seuraavaksi MoFo Wallet kysyy, että haluatko tallentaa turvalauseen lompakkoon. Lompakko tarkoittaa tässä tapauksessa tiedostoa, jonka voit ladata koneellesi.

Tämä ei ole välttämätöntä, ja voit tehdä se myöhemmin sovelluksen Settings-valikon kautta tarvittaessa. Pääset tilillesi aina turvalauseellasi ja tilitunnisteella joka tapauksessa. Tilien tallentaminen tiedostoon helpottaa tilien käsittelyä, jos niitä on paljon. Jos päätät tallentaa ne tiedostoon, niin myös tälle lompakkotiedostolle on syytä antaa hyvä salasana ja panna sekin visusti talteen.

Huomaa, että lompakon lisäksi tilitiedot pitää säilyttää erikseen, jos lompakkotiedostolle esimerkiksi tapahtuu jotain.

MoFo Wallet kysyy haluatko tallentaa tiedostoon
MoFo Wallet kysyy haluatko tallentaa tiedostoon

Voit nyt onnitella itseäsi, sillä olet luonut FIMK-tilin!

Nyt kannattaa käyttää hetkiä MoFo Walletin tutkimiseen. Perustuloa varten tilisi ei kuitenkaan vielä ole valtuutettu, joten kun olet valmis niin siirry seuraavaan vaiheeseen.

2. FIMK-tilin valtuuttaminen vastaanottamaan tilisiirtoja

Kuten ehkä huomaatkin niin MoFo Wallet ilmoittaa, että “The public key for this account has not yet been published”. Tämä tarkoittaa, että et voi vielä vastaanottaa valuuttoja tilillesi.

Lisäksi perustulokokeiluun ei pääse mukaan ellei tilillä ole yhtään tapahtumaa.

Ei kuitenkaan hätää, sillä tähän on sovelluksessa valmis ratkaisu nimeltään Faucet. Voit käynnistää tämän lisäosan ylävalikosta Plugins.

Faucet-lisäosan näkymässä valitse “Select existing account” ja annetusta listasta haluamasi tili.

Tilisi tiedot täydentyvät lomakkeeseen, jonka lisäksi sinun on annettava sähköpostiosoite. Sähköpostiosoite on annettava, jotta sinulle voidaan toimittaa erillinen myöhemmin syötettävä koodi.

MoFo Wallet Faucet
Anna tilisi tiedot ja käytössäsi oleva sähköpostiosoite

Valitse lopuksi “Send to Krypto Fin ry” lähettääksesi tiedot. Saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen postia, jossa annettua linkkiä sinun on klikattava valtuuttaaksesi Faucetin.

FIMK Faucet email
FIMK Faucet email

Tilillesi siirtyy nyt pieni määrä FIMK-valuuttaa! Tilisi on nyt valtuutettu ja olet valmis liittymään perustulo-ohjelmaan.

3. Tunnistautuminen ja FIMK perustulo-ohjelmaan liittyminen

Palataanpa hieman takaisin Fimkrypton pääsivulle. Avaa uudestaan Fimkrypton pääsivu ja klikkaa “Tunnistaudu perustulon saajaksi”. Avautuu seuraava näkymä.

Perustulon saajaksi tunnistautuminen
Perustulon saajaksi tunnistautuminen

Näkymässä sinun on annettava sosiaaliturvatunnuksesi sekä FIMK-tilitunnisteesi. Kun tiedot on annettu voit jatkaa sähköiseen tunnistautumiseen, joka tapahtuu verkkopankkitunnuksin.

Sähköinen tunnistautuminen
Sähköinen tunnistautuminen

Sähköisen tunnistautumisen toteuttaa Krypto Fin ry:stä erillinen taho: onnistuu.fi.

Tässä kohtaa prosessi saattaa erota siitä, miten se meni minun kohdallani, koska tunnistautumisen jälkeen järjestelmä toimi hieman takkuisesti. Joka tapauksessa sain tunnistautumisen jälkeen FIMK-tililleni viestin, joka sisälsi varmistuskoodin.

Tunnistautumisen varmistuskoodi
Tunnistautumisen varmistuskoodiviesti

Seuraavaksi siirryin antamaan vahvistustunnuksen klikkaamalla linkkiä äsken avaamamme tunnistautumissivun alalaidasta.

Perustulon tunnistautumissivu
Perustulon tunnistautumissivu

Syötin varmistuskoodin linkistä avautuvan näkymän tekstikenttään.

Varmistuskoodin syöttönäkymä
Varmistuskoodin syöttönäkymä

Välittömästi tämän jälkeen ja prosessin päätyttyä sain tililleni tunnistautumispalkkion 500 FIMK!

Tunnistautumispalkkio maksettu tilille
Tunnistautumispalkkio maksettu tilille

Loppusanat

Olen pahoillani, että en voi näyttää välissä mahdollisesti näyttäytyneitä näkymiä, koska olen jo tunnistautunut ja en voi käydä prosessia uudestaan läpi. Olemme kuitenkin matkamme päätöspisteessä.

Nyt olet siis tunnistautunut perustulon saajaksi ja käynyt koko prosessin läpi! Perustulo siirtyy tilillesi joka kuukauden alussa.

Jos et keksi FIMKeillesi muuta käyttöä niin jos esimerkiksi haluat palkita minut tämän tutkimusmatkan raportoinnista lähettämällä FIMKejä osoitteeseeni: FIM-H5EZ-8TVP-6C2E-39JEP

Jos unohdin jotain niin otan kommentteja mielelläni vastaan tai voit siis täydentää tiedoillasi ja huomioillasi tätä kirjoitusta kommentoimalla.

FImkrypto on luotettava kotimainen alku lähteä tutkimaan kryptovaluuttojen ihmeellistä maailmaa. MoFo Walletiin  on ilmeisesti myöhemmin tulossa mahdollisuus käsitellä muitakin kuin FIMK- ja NXT-valuuttoja.

 

4 thoughts on “Kuinka liittyä mukaan FIMK-perustulo -ohjelmaan?

 1. Terve Janne, ja kiitos mainiosta esittelystä asiaan!

  Jään jumiin kohtaan 2, kun yritän saada Faucet-viestiä lähetettyä, tuohon “Public Key”-kohtaan pitäisi laittaa jotakin, mutta en tiedä mitä, osaisitkohan auttaa? :D

  Ystävällisin terveisin Tuukka

 2. Public key kohdan pitäisi täydentyä automaattisesti, kun valitset Faucet-näkymässä Select existing account. Varmista, että olet kirjautuneena sisään, eli että tilisi näkyy Accounts -alasvetovalikossa. Kokeilin juuri tekemällä dummy-accountin, ja kaikki tarpeelliset tiedot täyttyivät Faucetiin.

  Toinen tapa on tilinäkymässä klikata Receive FIM ja siitä avautuvassa näkymässä “Help me out, I am new to this”. Tämän jälkeen voit syöttää sähköpostisi ja käynnistät Faucetin. Ilmeisesti tuo on sama toiminto kuin minkä kuvailin aikaisemmin; en ole kokeillut tätä.

  1. Eipä mitään! Olen ymmärtänyt, että jos tuon Mofo Walletin lataa koneelleen niin Faucet voisi näyttää vihreää, vaikka se näyttäisi online-sovelluksen mukaan olevan offline. No, kyseessä on vielä joku versio 0.3 jne joten eiköhän se tästä.

Vastaa